در قراردادهای اجارهی ملک، مالکان و مستاجران حقوق و وظایفی دارند که به ضمهی آنهاست و باید به آن عمل کنند. آگاهی از قوانین موجر و مستاجر و حقوق مربوط به هرکدام، برای طرفین قرارداد امری الزامی است و از بروز مشکلات و اختلاف در آینده جلوگیری میکند.
در این مقاله خواهید خواند:
قرارداد اجاره
اجاره قراردادی است که طبق آن یک نفر(موجر) خانه، آپارتمان یا مغازهی خود را در ازای دریافت اجاره بها، به شخص دیگری (مستاجر) واگذار میکند.
انواع اجاره نامه
طبق قانون چند نوع اجاره نامه مورد تایید است که شامل ملک مسکونی، تجاری، موسسات خیریه و درمانگاه ها می شود. با توافق طرفین و امضای قرارداد، مستاجر میتواند با پرداخت مبلغ ودیعه (رهن)، ملک مورد نظر را برای مدت معلوم در اختیار بگیرد.
شرایط عقد قرارداد اجاره
در عقد قرارداد اجاره نامه، شرایط مهمی باید رعایت شوند که به شرح زیر به هر یک پرداخته میشود:
مالکیت ملک
شخصی که ملک را به اجاره میدهد باید حتما مالک ملک باشد. عقد قرارداد اجاره به جز مالک یا وکیل وی، یا هر شخص دیگری مجاز نیست و در صورت تنظیم قرارداد با شخص دیگری به جز صاحبخانه، تمام مشکلات حقوقی آن برعهدهی خودتان خواهد بود.
تعیین مدت زمان
در قرارداد اجارهی بین مالک و مستاجر، باید مدت زمان اجارهی ملک به طور دقیق ذکر شود. این امر به قدری مهم است که در صورت قید نشدن موعد اجاره، قرارداد از نظر قانونی باطل محسوب میشود.
اجاره نامهی کتبی
طبق قانون موجر و مستاجر، قرارداد اجاره نامه باید به صورت کتبی نوشته و به امضای طرفین قرارداد برسد. برخی افراد این قرارداد را به صورت رسمی ثبت میکنند و به امضای دو نفر شاهد میرسد و افرادی نیز به صورت دستی آن را بر روی کاغذ نوشته و امضا میکنند. توجه داشته باشید که در صورت بروز مشکل و اختلاف، تنها با قرارداد رسمی و ثبت شده میتوان حکم تخلیه برای مستاجر دریافت کرد.
بالغ بودن موجر و مستاجر
هر یک از طرفین قرارداد باید بالغ و از نظر ذهنی سالم باشند. مطابق با قوانین، کودکان و افراد مجنون نمیتوانند این قرارداد را امضا کنند و باید قیم قانونی آنها برای عقد قرارداد با موجر اقدام کند.
تکالیف موجر
مالک یا موجر در مقابل مستاجر وظایفی بر عهده دارد که طبق قانون باید آنها را رعایت کند. این وظایف به شرح زیر هستند:
تسلیم مورد اجاره
بر حسب قانون اجاره، موجر باید ملک را در موعد مقرر تسلیم مستاجر کند. در صورت امتناع از تسلیم، مستاجر میتواند قرارداد را فسخ کند.
تعمیرات اساسی ملک
یکی دیگر از تکالیف موجر این است که اگر ملک نیاز به تعمیرات و تغییرات اساسی مثل تعمیر درب پارکینگ، تعمیر لولهکشی، بازسازی سقف ساختمان و… دارد، باید آن را انجام داده و سپس ملک را به مستاجر تحویل دهد.
بازپرداخت ودیعه
موجر باید پس از اتمام موعد قرارداد و درخواست مستاجر برای مبلغ ودیعه، هزینهای که تحت عنوان رهن دریافت کرده را تمام و کمال به مستاجر پرداخت کند؛ مگر اینکه مبلغی تحت عنوان معوقهی اجاره بها یا خسارات احتمالی مستاجر به ملک، از ودیعه کسر شود.
تحویل ملک مطلوب
مالک باید ملک مسکونی یا تجاری را به گونهای به مستاجر تحویل دهد که مشکلی برای استفاده از آن نداشته باشد. در صورت مغایرت مورد اجاره با مواردی که در قرارداد ذکر شده، مستاجر میتواند آن را فسخ کند.
حقوق موجر
شخص موجر در قوانین اجارهی ملک، از حقوقی نیز برخوردار است که مستاجر موظف است آنها را رعایت کند. برخی از این حقوق به این صورت هستند:
دریافت اجاره بها
مستاجر باید در تاریخ مقرری که در قرارداد ذکر شده، مبلغ اجاره بها را برای موجر پرداخت کند. در صورتی که مستاجر اجاره بهای معوقه داشته باشد، موجر میتواند به مراجع قضایی شکایت کند.
حکم تخلیه
مستاجر باید در زمان مقرر اتمام قرارداد، ملک را به موجر تحویل دهد. در صورت امتناع از تسلیم ملک، موجر میتواند با داشتن قرارداد رسمی به مراجع قضایی مراجعه کرده و حکم تخلیه دریافت کند. چنانچه مستاجر توانایی جابجایی نداشته باشد، طبق حکم و قانون به او مهلتی مشخص داده میشود که باید حتما ملک را در طی آن زمان تحویل دهد.
حق تعمیرات
در صورتیکه ملک نیاز به تعمیرات دارد و انجام ندادن آن سبب خرابی و آسیب میشود، مستاجر باید به موجر اجازهی ورود دهد و در صورت امتناع، مالک حق دارد که به ملک ورود کرده و آن را تعمیر کند.
تکالیف مستاجر
در مقابل، مستاجران نیز در قراردادهای رهن و اجاره تکالیفی در قبال مالکان دارند که باید آنها را رعایت کنند. این وظایف به این صورت هستند:
پرداخت اجاره بها
مستاجر باید مبلغ اجاره بها را دقیق، کامل و طبق توافق طرفین به موجر پرداخت کند. در صورت عدم پرداخت این مبلغ، موجر میتواند از فرد مستاجر شکایت کند.
پرداخت قبوض و شارژ
در صورتی که توافقی مبنی بر پرداخت قبوض و شارژ ساختمان بین موجر و مستاجر صورت نگرفته، مادامی که مستاجر در ملک ساکن است، باید تمام قبوض و هزینهی ساختمان را پرداخت کند.
استفاده ی متعارف
شخصی که ملک را اجاره میکند، باید به صورت متعارف و صحیح از آن نگهداری کرده و تغییراتی در آن ایجاد نکند که برای مالک مشکل ساز شود. در صورت وارد کردن هرگونه آسیب به ملک نیز باید عین مبلغ خسارت را به موجر پرداخت کند.
تحویل ملک
پس از اتمام موعد قرارداد اجاره، مستاجر باید ملک را کاملا سالم و به همان صورتی که آن را گرفته بود، به مالک تحویل دهد و مبلغ ودیعهی خود را از صاحبخانه درخواست کند.
عدم تغییر کاربری
مستاجر نمیتواند ماهیت و کاربری شغل خود را در ملک مورد اجاره تغییر دهد. مثلا اگر موجر ملک را به منظور شغل میوه فروشی به مستاجر واگذار کرده، آن شخص نمیتواند شغل خود را تغییر داده و از آن برای کفش فروشی استفاده کند و باید حتما مالک را در جریان تصمیم خود قرار دهد.
حقوق مستاجر
مطابق مادهی 474 قانون مدنی، از آنجایی که مستاجر با امضای قرارداد، مالک منافع عین مورد اجاره قرار میگیرد، میتواند ملک را به شخص دیگری اجاره دهد؛ مگر اینکه در قرارداد ودیعه این حق از او سلب شده باشد.
چنانچه ملک نیاز به تعمیرات اساسی دارد، مالک باید هزینههای آن را پرداخت کرده یا آن را تعمیر کند. در صورتیکه صاحبخانه از تعمیر آن اجتناب کرده و ملک شرایط نابسامانی داشته باشد، مستاجر میتواند قرارداد را فسخ کرده و مبلغ ودیعه را درخواست کند.
قوانینی برای موجر و مستاجر
با تنظیم اصولی قراردادهای خرید و فروش یا رهن و اجارهی ملک در مشهد، میتوان در صورت بروز هرگونه مشکل به مراجعه قضایی مراجعه کرده و از طریق قانون آن را حل و فصل کرد. حقوق مستاجران و مالکان در قراردادهای اجارهی ملک کاملا مشخص است و باید طرفین این قرارداد آنها را رعایت کنند تا دچار مشکل و اختلافات نشوند. آگهی خرید و فروش یا رهن و اجارهی املاک مسکونی، تجاری، اداری و… خود را میتوانید در سایت آی ملک ثبت کنید و برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاورهی رایگان با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.