تبدیل سند وکالتی به تک برگ از اقداماتی است که حتما باید برای ملک انجام شود. برخی از خانهها و املاک، دارای سندهایی از نوع وکالتی یا قولنامهای هستند. این اسناد از نظر قانونی معتبرند اما این اعتبار برای خرید و فروش کافی نیست و ممکن است افراد سودجو هنگام انجام معاملات، مشکلاتی را از این بابت به وجود بیاورند.
بسیاری از افراد برای پیشگیری از این مشکلات، از معاملهی املاک دارای سند قولنامه ای خودداری میکنند. در صورتی که مالک هستید و نوع سند ملک شما وکالتی است، باید برای فروش بهتر ملک خود اقدامات لازم برای تبدیل سند وکالتی به قطعی را انجام دهید.
در این مقاله خواهید خواند:
مشکلات اسناد وکالتی
اسناد وکالتی در عین تسهیل انجام برخی معاملات و ثبت اسناد، میتوانند باعث بروز مشکلات و چالشهایی شوند که توجه به آنها در معاملات بسیار ضروری است. برخی از رایج ترین مشکلات عبارتند از:
عدم انتقال مالکیت بدون تبدیل سند وکالتی به تک برگ
معاملات چنین املاکی اعتبار قانونی محکمی ندارند و انتقال مالکیت در آنها صورت نمیگیرد. در این گونه معاملات، وکالت از سمت فروشنده به خریدار داده میشود تا بتواند برای دریافت سند قطعی اقدام کند.
امکان فروش هم زمان ملک به چند نفر
به دلیل انجام نشدن تبدیل سند وکالتی به تک برگ در این معاملات، مالک پیشین میتواند به عمد یا سهوا ملک را از این طریق به چند خریدار بفروشد!
احتمال فسخ معاملات
در صورت بروز مشکلات سلامتی برای مالک قبلی، مثل جنون، زوال عقل، فوت شخص و … وکالت باطل است و معامله، دیگر معتبر نیست؛ در مواردی اثبات انجام معامله و انتقال وجه ممکن است بسیار دشوار نیز باشد.
تاثیر نوع سند بر فروش ملک
با توجه به این که اسناد قولنامهای اعتبار قانونی معاملات را زیر سوال میبرند، خریداران معمولا نسبت به خرید ملکی با سند وکالتی احتیاط بیشتری کرده و حتی از آن امتناع میکنند؛ زیرا ممکن است مشکلات حقوقی یا مالکیت مبهمی وجود داشته باشد.
حتی در صورتی که سند وکالتی ملک مسئلهای برای افراد ایجاد نکند، احتمال دارد به دنبال تخفیف بیشتر یا شرایط خاص برای انجام گرفتن معامله باشند. به طور کلی نیز نرخ قیمت املاک با سند قولنامهای بسیار پایین تر از اسناد تک برگ یا قطعی است.
چگونه باید اسناد قولنامه ای را به اسناد قطعی تبدیل کرد؟
تبدیل اسناد قولنامهای به اسناد قطعی، یک فرآیند حقوقی و قانونی بوده و برای انجام این کار باید مراحل مشخصی طی شوند:
-
توافق اولیه و تنظیم قولنامه
اولین مرحله برای تبدیل اسناد قولنامهای به اسناد قطعی، تنظیم یک قولنامهی معتبر و قانونی بین خریدار و فروشنده است. این قولنامه باید شامل جزئیات دقیق ملک، شرایط پرداخت، تعهدات طرفین و مدت زمان انتقال سند باشد. قولنامه معمولا توسط یک مشاور املاک یا دفتر اسناد رسمی تنظیم و امضا میشود.
-
استعلام از ادارات مربوطه
پس از تنظیم قولنامه، خریدار باید از ادارات مختلف مانند شهرداری، ادارهی ثبت اسناد و املاک، دارایی و سایر نهادهای مرتبط استعلام بگیرد تا اطمینان حاصل شود که ملک مورد نظر بدهی یا مشکل حقوقی ندارد. استعلام ها شامل موارد مختلفی میشوند:
- استعلام شهرداری برای پرداخت عوارض و سایر هزینههای مربوط به ملک
- استعلام اداره ثبت اسناد برای بررسی وضعیت مالکیت و عدم وجود منع قانونی برای انتقال ملک
- استعلام دارایی برای بررسی وضعیت مالیاتی ملک
-
پرداخت مالیات و عوارض
پس از انجام استعلامها و اطمینان از عدم وجود مشکل حقوقی، خریدار و فروشنده باید مالیات و عوارض مربوط به انتقال ملک را پرداخت کنند که شامل مالیات نقل و انتقال ملک، عوارض شهرداری و هزینههای دفتر اسناد رسمی میشود. پرداخت این هزینهها باید با رسید معتبر انجام شود تا در مراحل بعدی قابل ارائه باشد.
-
تبدیل سند وکالتی به تک برگ در دفتر اسناد رسمی
پس از پرداخت مالیاتها و عوارض، طرفین باید به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و درخواست تنظیم سند قطعی ملک را ارائه دهند. دفتر اسناد رسمی با بررسی مدارک و استعلامهای انجام شده، سند قطعی را تنظیم و امضا میکند. در این مرحله، سند قطعی مالکیت به نام خریدار صادر میشود و سند قولنامهای به سند رسمی و قانونی تبدیل میشود.
-
ثبت سند در اداره ثبت اسناد و املاک
در آخرین مرحله، سند قطعی نهایی باید در اداره ثبت اسناد و املاک ثبت شود. خریدار باید با مراجعه به اداره ثبت اسناد، سند قطعی را به همراه مدارک مورد نیاز تحویل و درخواست ثبت ملک به نام خود را ارائه دهد. ادارهی ثبت اسناد با بررسی مدارک و اطلاعات، ملک را به نام خریدار ثبت میکند و سند مالکیت رسمی و قطعی صادر میشود.
مهم ترین مراحل تبدیل سند وکالتی به تک برگ
برای تضمین قانونی بودن مالکیت و صدور سند تک برگ، همهی مراحل تبدیل سند باید با دقت انجام شوند. اما مهمترین مرحله در تبدیل سند وکالتی به سند تک برگ، استعلامهای قانونی از ادارات مرتبط هستند. بسیاری از مشکلات ملک در معاملات قولنامهای به دلیل غفلت از انجام این بخش صورت میگیرند. انجام این کار بسیار حیاتی است زیرا در همین مرحله اطمینان حاصل میشود که ملک مورد نظر هیچگونه بدهی، محدودیت یا مشکل حقوقی ندارد که بخواهد مانع از انتقال قانونی و صدور سند تک برگ به نام خریدار شود.
چه مدارکی برای تبدیل سند قولنامه ای به قطعی مورد نیاز است؟
برای تبدیل سند قولنامهای به سند قطعی، مدارک زیر مورد نیاز است:
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی خریدار و فروشنده
- قولنامهای که بین طرفین تنظیم شده است.
- استعلامهای مربوط به شهرداری، ادارهی ثبت اسناد و املاک و ادارهی دارایی برای اطمینان از وضعیت حقوقی و مالی ملک
- رسید پرداخت مالیات نقل و انتقال و عوارض شهرداری
- مدارک مالکیت قبلی شامل سند وکالتی یا قولنامه
- گواهی پایان کار ساختمان از شهرداری در صورت نوساز بودن ملک
- نقشهی تفکیک شدهای که توسط ادارهی ثبت اسناد تایید شده باشد.
هزینه ی تبدیل سند وکالتی به تک برگ
هزینهی دقیق تبدیل سند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی مشخص میشود. این هزینه با توجه به این که قولنامه از چه نوعی باشد تعیین میشوند و مبلغی هم باید به عنوان حق التحریر به این دفاتر پرداخت شود.
هزینهی تبدیل سند وکالتی به سند تک برگ دارای چند بخش شامل هزینههای استعلام، مبلغ مربوط به مالیات نقل و انتقال ملک، عوارض شهرداری به علاوهی هزینههای دفتر اسناد رسمی برای تنظیم و ثبت سند است. مجموع این هزینهها طبق ارزش ملک و تعرفههای مربوطه متغیر هستند. برای اطلاع از هزینههای تبدیل سند وکالتی به قطعی و مراحل دقیق آن میتوانید با مشاورین سامانه املاک آی ملک در ارتباط باشید.